„Ruganje mi slomilo srce i klonuh; čekao sam da se tko sažali nada mnom, ali ga ne biti da me tko utješi, ali ga ne nađoh“ (Ps 69,21).

Zašto izabrati sat Počasne straže?

Kako bi se odgovorilo na to Isusovo bolno jadanje, ustanovljena je Počasna straža. Članovi koji je tvore trude se kroz svoju pobožnost i ljubav tješiti Isusovo Srce, ispunjeno bolima zbog zaborava i nezahvalnosti ljudi radi kojih je On toliko trpio! Kako li tako nježno ljubi upravo one od kojih je toliko malo ljubljen!

Ustroj Počasne straže

Članovi Udruge prihvaćaju jedan sat u danu (onaj koji im najviše odgovara).Na početku tog Sata Prisutnosti, bez da išta mijenjaju u svojim poslovima, u duhu odlaze na Mjesto ljubavi, pred Svetohranište; tamo prikazuju Isusu svoja djela, svoja trpljenja, svoje misli, svoje osjećaje i želju koju  osjećaju – tješiti Njegovo Srce svojom ljubavlju. Za vrijeme Sata Prisutnosti članovi Udruge nastoje malo više misliti na Isusa, vrše barem jedan čin ljubavi; i ako mogu, prikazuju jednu žrtvu. Ali ništa, apsolutno ništa nije propisano niti se zahtijeva: traži  se jedino dobra volja, a svatko će slijediti poticaje vlastitog srca ili vlastite pobožnosti da posveti taj blagoslovljeni sat.          Ako članovi Udruge zaborave svoj sat Straže, pozivaju se izvršiti ga u vrijeme kad postanu svjesni tog zaborava.

Isusovo Srce će  izlijevati čilost na čilost; blagoslove na blagoslove, na vjerne i samilosne duše koje će prema Njemu vršiti ovo sveto poslanje odanosti i ljubavi!

U trenutku kad sat započinje, na trenutak se sabrati, učiniti znak križa, u duhu krenuti, praćen svojim Anđelom pred Svetohranište; ponizno u duhu i srcu kleknuti pred Isusa, izmoliti molitvu Prikazanja Sata Prisutnosti. Sve se ovo može učiniti u kratko vrijeme; i ako se nalazi u prisutnosti drugih  osoba, bez da itko od njih primijeti.

Započevši sat straže na ovaj način, potrebno ga je nastaviti mirno, slobodno bez ikakvog uznemiravanja, vršeći vlastite uobičajene dužnosti pod božjim pogledom, kao da se obavljaju u društvu najljubljenijeg oca.

Podsjetit se s vremena na vrijeme da smo straža Svetohraništa, upravljajući pogled vlastitog srca prema Isusu, toliko nježnom, toliko punom ljubavi, tako napuštenom u Njegovom svetištu! Prikazati Mu s vremena na vrijeme čin ljubavi ili kratku molitvu.

Ne zaboravite jadne grešnike, što smo svi mi, niti potrebe Svete Crkve i svijeta: u njihovu korist ponekad mislima i bez da to  drugi primijete izmoliti molitvu Predragocjeno Prikazanje Krvi i Vode poteklih iz Rane Srca Isusova. Naposljetku, našem Gospodinu prikazati malenu žrtvu, npr. suzbijen znatiželjni pogled, suzdržana živahna riječ, svladan trenutak bijesa.

Sat Prisutnosti završiti molitvom Oče naš i Zdravo Marijo na nakane Svetog Oca.

Počasna straža Presvetog srca Isusova ima za cilj prikazati Bogu  predragocjenu Krv Srca Isusova probodenog na križu.

Po ovom žrtvovanju, po ovom prikazanju Isusove Krvi, mi ostvarujemo naše svećeništvo. 

Bl. Marija od Isusa Deluil-Martiny