blazena marija od Isusa

Bl. Marija Od Isusa Deluil Martiny

Srce velikog svećenika Isusa, preko divne duše Marije Deluil Martiny (Bl. Marije od Isusa) udostojalo se Crkvi dati ove bijele redovnice koje svećenički rad žele učiniti što plodnijim. Samo dragi Bog zna njihova velika djela u Crkvi. Pred njima su i dalje iste zadaće, borba za proširenje Kraljevstva Božjega, zato one mole: za misionare i misionarke, molitvama to postaju i one. Mole za svećenike u državama gdje imaju samostane ali i za svećenike cijeloga svijeta. Posebno su im na srcima osamljeni svećenici i oni koji su na putu izgubljenja. Samo Gospodin zna koliko im svećenici i redovnice duguju zahvalnost što su danas Bogu posvećene osobe. Skrivene ali po molitvi i sjedinjenju sa Isusom veoma su jake. One nisu smetnule s uma i milijarde duša koje ne poznaju Isusa. Mole da Mu se otvori put do mnogo srdaca. Nije li to uzvišeno poslanje Kćeri Srca Isusova.

sestreTo je ljubav Božjeg Srca da su  ove redovnice došle u Hrvatsku. Već II. Vatikanski Sabor naglašava da je posvećeni život – redovništvo osobiti način svjedočenja življenog Evanđelja. U ovo naše vrijeme koje žeđa i gladuje za živim Bogom, a to je znak vremena, upravo se jedna takva kontemplativna zajednica odlučila doći u našu Domovinu – u župu Lasinja. Svojim svakodnevnim predanjem Bogu, osobito u sv. Euharistiji, daruju sebe za tolike potrebe našega naroda.
Stoga je već u tijeku II. svjetskog rata Blaženi Alojzije Stepinac želio baš tu kontemplativnu kongregaciju «Kćeri Srca Isusova» imati u svojoj Nadbiskupiji. Želio je da pred Presvetim Oltarskim Sakramentom sestre mole za plodan svećenički rad, obraćenje grešnika i tolike druge potrebe. No, to se nije ostvarilo zbog ratnih neprilika. Zasigurno je da je Bl. Alojzije to sada čini svojim zagovorom s neba. Što nije učinjeno za njegova života, učinjeno je sada. Usuđujem se reći da je znak i dar Božje Providnosti da ova Kongregacija dolazi u župu Lasinja, koja je u ratu osobito pretrpjela velike žrtve, ali hrabro ostala ovdje s pouzdanjem u Boga, o čemu i danas svjedoči vjerni život vjernika. Župa Lasinja je 30 km udaljena od Zagreba i Kongregacija «Kćeri Srca Isusova» prilično je zaživjela u njoj.

samostan_crkva_lasinjaSamostan je sagrađena za 25 redovnica. U sklopu samostana sagrađena je crkva Srca Isusova, dužine 23 m. Jedan njen je samo za sestre, gdje one svaki dan klanjaju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a drugi dio za vjernike koji s njima žele moliti. U crkvi se organiziraju noćna klanjanja – bdijenja,. Kako bi i vjernici laici živjeli duhovnost Družbe, uz sestre, u čitavom svijetu ima oko 260 tisuća vanjskih članova “Udruženje Duše žrtve”. Među njima su bile tolike duše dubokog predanja Isusu, a među prvima sv. Papa Pio X., kao i druge Pape, biskupi, kardinali i svećenici, te mučenik fra Maksimilijan Kolbe (franjevac – konventualac), Isusov mali brat Karlo (Charles de Foucauld) i vjerni naš svjedok vjere i mučenik Bl. Alojzije Stepinac. Ti vanjski članovi kroz svakodnevni život u molitvi sjedinjuju se s Isusom i plodovima Njegove Otkupiteljske žrtve na Križu za spas čitavog svijeta. Tu je i “Počasna straža”, koja ima cilj sat klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu za tolike potrebe sveopće i naše Crkve. Blažena Marija od Isusa željela je da sav svijet sazna o velikoj ljubavi Isusa Krista prema nama. Iz njezinih spisa izbijaju čar i čežnja da njezine Kćeri, redovnici i redovnice drugih Instituta te laici svih staleža što više upoznaju otkupiteljsku ljubav Isusa Krista. Majka Marija od Isusa želi da nemirne duše nađu mir. One koji su u tami da nađu svjetlo, koji su klonuli da kod Njega dobiju snagu, želi da što više duša nađe IZVOR ŽIVE VODE, da se nađu duše žrtve koje će kao kvasac dobra svojom tihom molitvom, žrtvom, radom i životom sijati dobrotu ovom materijalističkom društvu.